Motivul pentru care nu ai văzut extratereștri niciodată: explicația ciudată a unui om de știință

de: Teodora Tudosie
08 06. 2020

Teoriile despre extratereștri sunt diverse, fie că tu crezi că aceștia există sau nu. Acest om de știință are o explicație neobișnuită pentru faptul că nu ai văzut niciodată forme de viață extraterestre.

La mijlocul întrebării „Există sau nu alte forme de viață în Univers?” se află Paradoxul lui Fermi. Acesta se referă la aparenta contradicție dintre lipsa dovezilor și diferite estimări de probabilitate ridicată a existenței civilizațiilor extraterestre în altă parte a galaxiei. Astfel, deși există miliarde de stele în Calea Lactee, de ce nu am descoperit niciodată vreun extraterestru în adevăratul sens al cuvântului?

Oamenii de știință au o serie lungă de teroii despre extratereștri. Una dintre cele mai interesante aparține fizicianului Alexander Berezin din cadrul National Research University of Electronic Technology (MIET) din Rusia.

De fapt, acesta spune că felul în care extratereștrii sunt definiți este mult prea vag. E de părere că aceștia ar putea avea orice formă: ar putea fi organisme biologice, asemenea oamenilor, inteligență artificială care s-a revoltat împotriva propriilor creatori sau orice altceva.

Totuși, în scopul rezolvării paradoxului, Berezin spune că singurul parametru de care ar trebui să ne preocupăm – în ceea ce privește definirea vieții extraterestre – este pragul fizic la care putem observa existența sa.

Ce spune omul de știință despre extratereștri

Mai concret, acesta spune că singura variabilă cu ajutorul căreia putem măsura în mod obiectiv acest lucru este probabilitatea ca viața extraterestră dă devină detectabilă, la o anumită distanță de Pământ. Pentru a explica mai bine ideea, acesta numește acest lucru parametrul A.

Astfel, dacă o civilizație extraterestră nu ajunge într-un anumt fel la parametrul A (fie prin dezvoltarea abilității călătoriilor spațiale, fie prin comunicarea interstelară sau prin orice altă modalitete), civilizația de extratereștri ar putea exista, dar acest lucru nu ne ajută să rezolvăm paradoxul.

„Ce s-ar întâmpla dacă prima viață care atinge capacitatea de călătorie interstelară ar eradica în mod necesar toată competiția pentru a alimenta propria expansiune?” arată ipoteza.

Astfel, Berezin propune un scenariu neobișnuit, de tipul „primul venit, ultimul plecat”. Potrivit acestuia, omenirea ar fi prima civilizație care a reușit să ajungă la nivel interstelar și, cel mai probabil, va fi ultima care va părăsi galaxia, pentru că vom fi cei care vom distruge, în viitor, civilizațiile pe care le căutăm în prezent.